Arbeidsongeval: arbeider geëlektriseerd (Frankrijk)

Wegenwerken uitvoeren in de nabijheid van ondergrondse elektrische kabels kan soms ernstige gevolgen hebben. Dat overkwam onlangs een Franse arbeider. Welke lessen kunnen we uit dit ongeval trekken en met welke preventiemaatregelen kunnen we dergelijke ongevallen voorkomen?

In de ochtend van 26 november deed zich een arbeidsongeval voor op een brug over het kanaal te Epinal. Toen een arbeider een stoep met een slijpschijf aan het openbreken was, raakte de schijf een elektrische kabel van 20.000 volt die enkele centimeters onder de grond lag.

Hij werd naar achteren geslingerd, zette enkele stappen en viel neer op de stoep. Voorbijgangers legden hem op zijn zij in de veiligheidshouding en bleven bij hem tot de komst van de brandweer en van een team van de mobiele urgentie- en reanimatiedienst. Nadat hem ter plaatse de eerste zorgen werden toegediend, werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Hij verkeerde toen in levensgevaar.

Gelukkig kwam al snel goed nieuws en kon hij de volgende dag het ziekenhuis verlaten.

Het ongeval veroorzaakte een stroomonderbreking in de hele wijk, die iets meer dan een half uur duurde.
Welke preventiemaatregelen?
In België moeten bouwheren, projectontwikkelaars en aannemers bij het Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt navragen of er op hun bouwplaats of bouwgrond kabels of leidingen aanwezig zijn voordat de werken worden aangevat.

 
Artikel 184 van het AREI bepaalt: “Elke ondergrondse kabel moet over zijn ganse lengte beschermd worden door middel van een afdekking uit duurzaam en stevig materiaal, bestemd om hem bij grondwerken tegen aanraking door werktuigen te vrijwaren. Deze afdekking steekt aan beide zijden van de kabel uit; zij wordt verwezenlijkt zonder doorlopende langsvoegen boven de kabel. De kabels moeten voorzien zijn van een geaarde beschermingsmantel; voor de kabels van het gewapende type mag de wapening hiervoor instaan”.

Meer gratis nieuws binnen het thema Veiligheid