EU-OSHA ontwikkelt OiRA risicobeoordelingstools voor de live performance sector

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft twee ‘OiRA’ online interactieve risicobeoordelingstools voor de live performance sector ontwikkeld. Daarmee wil het agentschap zalen, productiebedrijven en iedereen die actief is in die sector een leidraad geven om veiligheids- en gezondheidsrisico’s aan te pakken.

OiRA staat voor ‘Online interactive Risk Assessment’. De tools bieden een praktische hulp om een veiligheids- en gezondheidsbeleid in te voeren en bevat duidelijke richtlijnen om risico's maximaal te beperken.

Specifieke risico’s

De live performance sector omvat artistieke producties en werkplekken met zo'n diversiteit aan elementen, dat zij een enorme uitdaging kunnen zijn op vlak van gezondheid en veiligheid op het werk. Daarom is een sectorspecifieke benadering ook zo belangrijk om de risico's eigen aan de sector aan te pakken. Het gaat hier om risico's zoals:

  • technische elementen i.v.m. decor, rigging en podium;
  • werken boven of onder een speelvlak of in ateliers;
  • chemische of schadelijke stoffen die kunnen gebruikt worden bij special effects;
  • frequente hoge geluidsniveau's;
  • werken in het donker;
  • het aspect "touring";
  • de aanwezigheid van een publiek.

Een OiRA instrument met 2 tools

Een paar jaar geleden publiceerden de Europese sociale partners uit de sector (European Arts and Entertainment Alliance (EAEA) & Performing Arts Employers Associations League Europe (PEARLE)) een eerste OiRA versie. Met extra financiële steun van de Europese Commissie en na gesprekken met toekomstige gebruikers besloten ze om twee tools uit te werken. Daardoor zou het gebruik van het OiRA instrument klantvriendelijker worden en meer aangepast aan de manier waarop de sector werkt. 

Het herziene OiRA instrument is opgedeeld in twee tools: 'producties' en 'podia'. De tools bestrijken alle beroepsrisico's in de sector. Beide tools hebben kruisverwijzingen naar elkaar en kunnen indien nodig worden vervolledigd.

Ontdek de OiRA tools hier.

Meer gratis nieuws binnen het thema Veiligheid