Lot van kassierster: geweld en scheldpartijen

Eén kassierster op 9, of 11,5 procent van het winkelpersoneel, wordt minstens één keer per week uitgescholden. Bijna 5 procent wordt dan weer minstens één keer per week bedreigd. Meer dan de helft van het personeel vindt dat de agressie stijgt. Die opmerkelijke cijfers blijken uit een bevraging van de socialistische vakbond BBTK, die bijna duizend mensen ondervroeg die werken in een voedings- of modeketen.
 

Klanten

Bij ‘agressie’ in een winkel denken veel mensen aan (gewapende) overvallen, maar werknemers in handelszaken worden veel vaker geconfronteerd met agressie die van klanten komt. Al is de overgrote meerderheid van de klanten beleefd, een minderheid onder hen maakt het de winkelbedienden moeilijk. 1 kassierster op 9 wordt wekelijks uitgescholden. Voor de helft gebeurt dat minstens 1 keer per maand. Fysiek geweld van klanten is gelukkig zeldzaam, al ziet bijna 1 personeelslid op 20 zich daar toch minstens maandelijks mee geconfronteerd.


Veiligheid

Winkels zijn (helaas) doelwitten voor mensen met slechte bedoelingen. 1 werknemer op 5 had volgens de enquête de laatste 2 jaar een overval meegemaakt. Een kleine minderheid onder hen zelfs meer dan 1 keer. Ook hier moeten directies durven investeren in de veiligheid, ook van het personeel. Het drama in de Antwerpse Delhaizewinkel, waarbij een personeelslid door een zware crimineel met zuur aangevallen werd, toont aan dat bezorgdheid om de veiligheid van het personeel geen loze boodschap is. Zelfs al valt 100% veiligheid nooit te garanderen, directies mogen hun verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan, aldus het BBTK.
 

Mogelijke oplossingen


Mogelijke oplossingen liggen nochtans voor het grijpen geeft de vakbond aan: extra aandacht voor opleiding (slechts een minderheid van de werknemers heeft opleidingen mogen genieten rond het omgaan met agressie) en voldoende personeel in de winkels. Nog te veel werknemers staan namelijk alleen in een winkel. Zeker rond sluitingstijd –gevoelige momenten voor overvallen- is dat te vermijden. De vakbond moet helaas ook vaststellen dat personeelsveiligheid vaak het slachtoffer is van de talrijke besparingen in de sector.

Lees meer op senTRAL: Agressie op de werkvloer (Thematische fiche).

 

Meer gratis nieuws binnen het thema Veiligheid