Nederland focust op welzijn op het werk van 16 tot 20 november

In de week van 16 tot 20 november lijkt Nederland wel in de ban van welzijn op het werk. Diezelfde week vindt namelijk zowel de Nationale MeewerkWeek als De Week van de Werkstress plaats. 
 
Welzijn op het werk is vandaag haast niet meer weg te denken. En maar goed ook. Toch staat in Nederland het thema wel heel centraal in de week van 16 tot 20 november. Onafhankelijk van elkaar vindt zowel de Nationale MeewerkWeek als De Week van de Werkstress plaats. Wie weet een inspiratiebron voor uw bedrijf?
 
De Nationale MeewerkWeek
 
Tijdens de Nationale MeewerkWeek krijgen werkgevers en kantoormedewerkers de kans om eens mee te werken aan de basis van de organisatie; aan de lopende band of achter de balie bijvoorbeeld. De bedoeling van de actie is dat leidinggevenden, managers en kantoormedewerkers minimaal twee uur aan de slag gaan. Dit kan het welzijnsbeleid ten goede komen, omdat werkgevers extra inzicht krijgen in de omstandigheden waarin hun werknemers werken. 
 
De werkgever creëert meer betrokkenheid bij de werknemers en het geeft hem een beter inzicht in wat er op de werkvloer speelt. Zo ontstaat er mogelijk meer begrip voor processen die niet helemaal vlot lopen, want nu ervaart de werkgever zelf waar de medewerkers het moeilijk mee hebben. Dit kan positief uitdraaien voor de aanpak van de arbeidsomstandigheden.
 
De Week van de Werkstress
 
Het voorkomen van ziekte en uitval door werkstress en het stimuleren van werkplezier is belangrijker dan ooit. Toch is stress op de werkvloer nog steeds beroepsrisico nummer één. 
 
Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Maar het kunnen de druppels zijn die de emmer doen overlopen. Het is dan ook belangrijk dat deze signalen bij jezelf of, als leidinggevende bij je medewerkers, worden herkend. 
 
Daarom heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Week van de Werkstress in het leven geroepen om extra aandacht te krijgen voor dit (nog) vaak onzichtbare risico. Doel van de week is om samen met werkgevers en werknemers werkstress bespreekbaar te maken en aan te pakken. 

Meer info op senTRAL over stress op het werk:

Meten van stress op het werk
Stress: stappenplan
Bevoegdheid comité PBW – Voorkomen van stress door het werk

 

Meer gratis nieuws binnen het thema Veiligheid