Schoonmaakproducten kunnen leiden tot ademhalingsproblemen

Bepaalde schoonmaakproducten kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken bij schoonmakers. Vooral werknemers met astma lopen een verhoogd risico.

Onderzoekers van de Universiteit van Montreal onderzochten de korte termijneffecten van blootstelling aan schoonmaakproducten op de werking van de longen en ademhaling onder schoonmakers.
 
Een twintigtal schoonmaaksters met astma deden mee aan de studie. In een dagboek noteerden ze dagelijks de tijdstippen waarop ze schoonmaakproducten gebruikten tijdens hun werk en welke symptomen van ademhalingsproblemen ze opwekten. Via een spirometer werd drie keer per dag de capaciteit van de longen gemeten.
 
Uit het onderzoek bleek dat ademhalingsproblemen kwamen meer voor op dagen dat de werkneemsters zoutzuur en detergenten gebruikten tijdens hun werk. Zoutzuur en solventen zorgen zelfs nog tot de ochtend na het gebruik voor een slechtere longcapaciteit, indien er drie of meer producten per dag werden gebruikt. Werkneemster zonder allergie, vertonen minder ademhalingsproblemen gerelateerd aan het gebruik van detergenten.
 
De onderzoeker benadrukken dat vooral irriterende schoonmaakproducten en sprays ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken, vooral bij schoonmaakster met astma. 

Meer gratis nieuws binnen het thema Veiligheid