Veiligheidskledij: voorzie op tijd en stond een update

Dragen uw medewerkers al langere tijd dezelfde werkkleding? Dan kijk je best eens na of ze nog steeds voldoende beschermen tegen de risico' op het werk. Veiligheidskledij evolueert continu en elk jaar komen er nieuwe soorten kledij bij die veiliger of gebruiksvriendelijker zijn dan voorheen.

De eerste belangrijke stap bij de beoordeling van het kledingpakket van werknemers is de risico-inventarisatie en- evaluatie (RIE).In de RIE kan de werkgever vastgelegde risico’s per werkplek afbakenen en vergelijken met de ingezette kleding. Ook als de RIE actueel is, kan het zijn dat de huidige werkkleding niet de optimale bescherming biedt. Nieuwe technieken en normen dragen namelijk bij aan de continue verbetering van beschermende kledij.
 
Onderstaande lijst maakt ons wegwijs in de laatste nieuwe ontwikkelingen:
  • Zichtbaarheid - Voor een nog betere zichtbaarheid zijn de reflectie-striping en de hogezichtbaarheidskleuren de afgelopen jaren verbeterd. Ook bestaan er meer kleurcombinaties. Dit maakt dat bedrijven nu altijd kleding kunnen vinden die goed aansluit bij hun huisstijl.
  • Vlamvertragend & antistatisch - Vijf jaar geleden volstond katoenen werkkleding omdat die niet gemakkelijk brandt. Tegenwoordig zijn er vlamvertragende en vlamdovende doeksoorten voor kleding.
  • Bescherming tegen koude - Naast ontwikkelingen in de thermokleding, vindt er ook een evolutie plaats bij de diepvrieskleding. De stugge, dikke diepvrieskleding wordt steeds dunner en flexibeler met behoud van dezelfde isolerende werking tegen vrieskoude.
  • Chemicaliënwerend - Kleding met een chemicaliënblokkade tegen vloeistofdruppels biedt geen 100 procent chemicaliënbescherming, maar weert spetters en lichte vervuiling.
  • Chemicaliënbescherming - Tegenwoordig zijn er de gekeurde kunststof overalls, vliesdun en voorzien van resistentietabellen die aangeven wanneer de inzet van welk type overall geboden is.
Meer info op senTRAL: PBM: Beschermende kledij (In de praktijk)

Meer gratis nieuws binnen het thema Veiligheid