Virussen verspreiden zich razendsnel op kantoor

Dat grote, drukke werkplekken een broeihaard zijn voor ziektes, is algemeen geweten. Maar hoe snel kan één virus zich verspreiden in een drukke ruimte? Verontrustend snel, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Arizona in Tucson.

De onderzoekers "besmetten" telkens één deurklink of tafelblad met een veilig modelvirus, gelijkaardag aan het norovirus, de meest voorkomende oorzaak van buikgriep. Het leidde tot een razendsnelle verspreiding van het virus in kantoorgebouwen, hotels en ziekenhuizen. Na amper twee tot vier uur werd het virus vastgesteld bij 40 tot 60 % van de werknemers en bezoekers.

Virushaarden

Telkens vonden de onderzoekers na enkele uren 60 tot 100 virushaarden terug: het virus had zich verspreid op lichtschakelaars, tafels, drukknoppen, werkbladen, koffietassen, kranen, deurknoppen, telefoons, computermateriaal en de relingen van ziekenhuisbedden.

Verspreiding beperken

De verspreiding van een virus is gemakkelijk tegen te gaan, stellen de wetenschappers, die hun onderzoek voorstelden tijdens de Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy. Het gebruik van desinfecterende doekjes en een goede handhygiëne beperkte de verspreiding met 80 tot 99 %.

Meer info:

- Nederlands onderzoek brengt hygiëne van kantoorruimtes in kaart (Nieuws - 12/05/2014);
- Operatie schone handen (nieuws - 31/01/2014)

Meer gratis nieuws binnen het thema Veiligheid