Juridische afdelingen verwachten dat technologie meer dan 40% van hun werk zal faciliteren in de komende 5 jaar

Een nieuwe Europese survey van Wolters Kluwer & European Company Lawyer Association (ECLA) over de opbouw van de moderne, gedigitaliseerde juridische afdeling

5 mei 2020

De digitale transformatie van juridische afdelingen bevindt zich in een intrigerend stadium. De Legal Departments in a Digital Era Survey van Wolters Kluwer en ECLA bevestigt dat de meeste juristen in Europa de noodzaak erkennen om meerdere aspecten van de organisatie, de processen en het beheer van juridische afdelingen te verbeteren. Maar vanaf het moment dat we kijken naar de maturiteit van de processen, de digitale strategieën en de concrete plannen die op tafel liggen, wordt duidelijk dat - hoewel de juridische afdelingen in Europa zijn gestart met het digitale transformatietraject - er meer zal nodig zijn om de functie daadwerkelijk te transformeren. Het onderzoek en het rapport zijn nog urgenter nu we door deze wereldwijde COVID-19 crisis heen gaan. Het 'nieuwe normaal' zal juristen aanzetten om een versnelling hoger te schakelen. Ze hebben daarbij technologie nodig om hun operationele processen te verbeteren. Enkel zo kunnen ze hun organisatie ondersteunen in hun groei en tegelijkertijd de risico's beheersen.

"Aangezien juridische afdelingen historisch gezien functioneren vanuit het perspectief van "nooit een goedlopend systeem veranderen", bevinden we ons nog steeds in het beginstadium van de invoering van een new-age aanpak. Zoals blijkt uit dit onderzoek is het enthousiasme in heel Europa wel groot, waarbij bedrijfsjuristen aanzienlijke veranderingen verwachten in de manier waarop juridisch werk kan worden gedaan" zegt Jonathan Marsh, President van de European Company Lawyers Association (ECLA) en Vice President, International General Counsel, Total Marketing & Services.

De Legal Departments in a Digital Era Survey omvat kwantitatieve interviews met ongeveer 400 bedrijfsjuristen uit vijf Europese landen: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje en België. Het onderzoekt in welke mate juristen technologie adopteren, zich ontwikkelen aan de hand van een digitale strategie en wat de belangrijkste hindernissen zijn waarmee zij momenteel worden geconfronteerd. Het onderzoek richtte zich op de positie van juridische afdelingen in hun organisatie, de prioriteiten van juridische afdelingen, hun digitale strategie (incl. de organisatie & het budget) en de praktische ervaring met legal tech.

Gedetailleerde bevindingen zijn beschikbaar in het onderzoeksrapport, dat hier kan worden gedownload.

De belangrijkste bevindingen van de Legal Departments in a Digital Era Survey zijn onder andere:

"De Survey geeft de noodzaak aan van een duidelijke digitale strategie en een implementatieplan voor de juridische afdeling. Het selecteren, introduceren en succesvol gebruiken van technologie is in hoge mate afhankelijk van het begrijpen van de optimale manier om juridische activiteiten in een specifieke organisatie te laten verlopen. Alleen als de digitale strategie is afgestemd op de algemene strategie en wordt gedreven door de prioriteiten van de juridische afdeling, kan de waarde van de output worden gemaximaliseerd. Technologie kan juridische afdelingen verder helpen in deze uitdagende tijden", zegt Giulietta Lemmi, Managing Director van Wolters Kluwer Legal & Regulatory's Legal Software unit.

 

Sterke ondersteuning voor de jurist van morgen, inclusief versnelde adoptie van legal tech

De Legal Departments in a Digital Era Survey onderzocht ook wie de digitale strategie binnen de organisatie ondersteunt. Van C-level executives tot leden van de juridische afdeling van alle niveaus tot de IT-afdelingen: ondersteuning voor de transformatie van de juridische afdeling bestaat er in het hele bedrijf. De verwachtingen zijn hoog: 63% van de ondervraagde deelnemers verwacht dat in 5 jaar tijd tussen 40% en 80% van hun dagelijks werk ondersteund wordt door legal tech.