Rechtbank is toegankelijk, maar niet iedereen is gelijk voor de wet

wkb_post_toegankelijkheid_final_299x251

Mechelen viert met stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN de komende 3 jaar de 400e verjaardag van de vestiging van de Grote Raad in de stad. In het kader van het rechtswetenschappelijke luik dat verbonden is aan het festival, hebben Wolters Kluwer en de KU Leuven een onderzoek gevoerd naar de visie op justitie in Belgiƫ. In samenwerking met onderzoeksbureau iVOX werden 1.000 burgers en 1.000 juridische professionals bevraagd. Daaruit blijkt onder andere dat de burger zeer kritisch naar de magistratuur kijkt.

Rechtbank is toegankelijk, maar niet iedereen is gelijk voor de wet

Meer dan de helft van de bevraagden is ervan overtuigd dat de burger gemakkelijk een zaak voor de rechtbank kan brengen. 34% van de bevraagde burgers is ooit al in contact gekomen met de rechtbank, 43% heeft al eens een beroep gedaan op een advocaat.

Over de werking van de rechter zijn de meningen meer verdeeld. Een kleine 25% van de advocaten vindt dat rechters de conflicten tussen partijen eerder aanwakkeren dan dat ze de gemoederen bedaren. 15% van de burgers is het daarmee eens.

Burgers zijn dan weer kritischer over de behandeling door de rechtbank: 61% meent dat burgers niet gelijk behandeld worden. 41% van de advocaten volgt die redenering, tegenover 8% van de magistraten. 26% van de burgers is dan ook overtuigd van de stelling dat een robot objectiever recht kan spreken dan een rechter, tegenover 14% van de advocaten en 8% van de magistraten. Maar hoe jonger de juridische professional, hoe meer slaagkans hij of zij de robot geeft: 22% van de 24- tot 34-jarigen ging akkoord met de stelling.

Ook de juridische taal blijft overigens niet onbesproken: ruim 75% van de bevraagden vindt dat die niet voldoende duidelijk is. Inclusief de juridische professionals, dus.

Op 20 en 21 oktober gaan we dieper in op de huidige uitdagingen waar Justitie voor staat, en welke oplossingen aangereikt kunnen worden:

Congres 20/10
Congres 21/10