UAntwerpen en Wolters Kluwer brengen vijf podcasts rond covid-19 en de mensenrechten

“Corona heeft ook impact op mensenrechten”

“Als we niet opletten, wordt de coronacrisis een mensenrechtenramp.” Dat zei de Hoog Commissaris voor de Mensenrechten onlangs. Wolters Kluwer en UAntwerpen hebben haar boodschap begrepen: ze brengen de zomer lang podcasts met de impact van het virus op het recht als centraal thema.

14 juli 2020

 

Als vanzelfsprekend overheersen termen uit de brede medische sector het nieuws. Het gaat voortdurend over de epidemiologische curve, over de zoektocht naar een vaccin, over antistoffen en dergelijke meer. Ook over de sociale en de economische impact van het virus is al veel gezegd en geschreven. Maar de hele crisis heeft zeker ook een effect op de juridische wereld, en daar wordt veel minder over gesproken.

rechtspreektzomer

De Universiteit Antwerpen en informatie- en softwarebedrijf Wolters Kluwer brengen daar nu verandering in met de podcastreeks Covid en Mensenrechten, met als ondertitel RECHTspreekt-Zomer. “We vertrekken van een uitspraak van Michelle Bachelet, Hoog Commissaris voor de Mensenrechten”, vertelt prof. Catherine Van de Heyning, docent Europese fundamentele rechten op UAntwerpen. “Zij waarschuwde ervoor dat, als we niet oppassen, de covidcrisis kan uitgroeien tot een mensenrechtenramp. De negatieve gevolgen daarvan zullen we langer voelen dan de impact van het virus zelf.”

Grote namen doen mee

De podcastreeks telt vijf afleveringen, die vanaf 15 juli telkens op een woensdag gelanceerd zullen worden. Elke keer wordt de coronacrisis vanuit een andere juridische invalshoek belicht. Van de Heyning: “In elke aflevering komen twee mensen aan het woord: een professor of onderzoeker van de universiteit en een expert. Daar zitten grote namen bij, zoals de kinderrechtencommissaris en de voorzitter van de Liga voor Mensenrechten.”

Bij Wolters Kluwer zetten ze enthousiast hun schouders onder het project. Katrien De Boer, Project Manager Business Development & Innovation: “Deze samenwerking met de Universiteit Antwerpen is een unieke kans om dit onderbelichte aspect van de coronacrisis mee onder de aandacht te brengen, via een speciale podcastreeks RECHTspreekt-Zomer.”

 

De afleveringen:

Woensdag 15 juli: Corona en vrijheidsbeperkingen

Met Liesbeth Todts (post-doctoraal onderzoeker UAntwerpen) & Kati Verstrepen (mensenrechtenadvocate en voorzitter Liga voor Mensenrechten)

Woensdag 22 juli: Corona en gelijkheid in de nationale exit-strategie

Met Frederic Vanneste (ass. prof UAntwerpen - auditeur Raad van State) & Jogchum Vrielink (professor Saint-Louis Bruxelles)

Woensdag 29 juli: Corona en een eerlijk proces

Met Jacques Englebert (professor ULB - assessor Raad van State) & Catherine Van de Heyning (ass. professor UAntwerpen - advocaat)

Woensdag 5 augustus: Corona en kinderrechten

Met Caroline Vrijens (Kinderrechtencommissaris) & Tine Van Hof (PhD onderzoeker Universiteit Antwerpen)

Woensdag 12 augustus: Corona en mensenrechten op wereldschaal

Met Wouter Vandenhole (professor UAntwerpen) & Sébastien Van Drooghenbroeck (professor Saint-Louis Bruxelles)